Soal PSAT Bahasa Inggris Kelas XI SMK/SMA Lengkap dengan Kunci Jawabannya

Soal Bahasa Inggris Kelas XI SMK/SMA

Soal PSAT Bahasa Inggris Kelas XI SMK/SMA Lengkap dengan Kunci Jawabannya

Hai, sobat Lokabaca! Apakah kamu ingin mengasah kemampuan Bahasa Inggrismu? Di sini, kamu dapat menemukan soal PSAT Bahasa Inggris untuk siswa Kelas XI di SMK/SMA. Melalui latihan-latihan ini, kamu dapat meningkatkan keterampilan bahasa Inggrismu dengan latihan yang relevan dan bermanfaat. Ayo, mulai sekarang dan berlatihlah dengan tekun untuk mencapai kemajuan yang lebih baik dalam bahasa Inggris!

1. Last Saturday, I went to Wonosobo with my family. We went there by car. My mother booked two hotel rooms for us. One room was for my mother, my sister, and my little brother and the other was for me and my father. The rooms had two beds, television, AC, hair drier, refrigerator and a safe deposit box. The most interesting thing I got from my holiday there was the view from the hotel room. I could see Mount Ding from my hotel room. It was an unforgettable experience when you open your window curtain to see Mount Dieng not far away from you.

What can be learned from the text?

A. The author was having fun on Monday.
B. The author stayed in a hotel last Saturday.
C. The author went to Wonosobo with his friends.
D. The author stayed in a hotel near Mount Merbabu.
Jawaban : B. The author stayed in a hotel last Saturday.
2. Last Saturday, I went to Wonosobo with my family. We went there by car. My mother booked two hotel rooms for us. One room was for my mother, my sister, and my little brother and the other was for me and my father. The rooms had two beds, television, AC, hair drier, refrigerator and a safe deposit box. The most interesting thing I got from my holiday there was the view from the hotel room. I could see Mount Ding from my hotel room. It was an unforgettable experience when you open your window curtain to see Mount Dieng not far away from you.

Where is the hotel?

A. It is in Wonosobo
B. It is near Yogyakarta.
C. It is far from Wonosobo
D. It is under Mount Slamet
Jawaban : A. It is in Wonosobo
3. Last Saturday, I went to Wonosobo with my family. We went there by car. My mother booked two hotel rooms for us. One room was for my mother, my sister, and my little brother and the other was for me and my father. The rooms had two beds, television, AC, hair drier, refrigerator and a safe deposit box. The most interesting thing I got from my holiday there was the view from the hotel room. I could see Mount Ding from my hotel room. It was an unforgettable experience when you open your window curtain to see Mount Dieng not far away from you.

Who booked the hotel?

A. The author’s mother.
B. The author’s father.
C. The author’s sister.
D. The author’s brother.
Jawaban : A. The author’s mother.
4. It was an unforgettable experience when you open your window curtain to see Mount Dieng far away from you. The bolded word has similar meaning with…
A. next
B. beside
C. in front of
D. near
Jawaban : D. near
5. Last Saturday, I went to Wonosobo with my family. We went there by car. My mother booked two hotel rooms for us. One room was for my mother, my sister, and my little brother and the other was for me and my father. The rooms had two beds, television, AC, hair drier, refrigerator and a safe deposit box. The most interesting thing I got from my holiday there was the view from the hotel room. I could see Mount Ding from my hotel room. It was an unforgettable experience when you open your window curtain to see Mount Dieng not far away from you.

According to the text, how many beds were they sleeping on (in each room)?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
Jawaban : A. 2
6. Sherina was born in Bandung on June 11, 1990 and later moved to Jakarta with her family. Every afternoon after her elementary school classes, she would be kept busy learning English and other extracurricular activities. She graduated from senior high school in July 2008 and has decided to take some time out for a while. She continued her music career and was busy working on her new album.
Sherina would like to go to America to study film-score writing in the future. Being independent is very important to Sherina. She saved money by being her own designer. When she appeared on TV concert, she did her own make-up and hair stylist. As Panasonic’s youth ambassador, she had visited Japan several times. She likes to listen to music in her free time and twice a week she practices Wushu for one and half hour. It’s a great sport for keeping fit and building stamina, said Sherina.

What is the main idea of this text?

A. Sherina’s sport activities
B. Sherina’s friendship
C. Sherina’s life experiences
D. Sherina’s way of being independent
Jawaban : C. Sherina’s life experiences
7. Sherina was born in Bandung on June 11, 1990 and later moved to Jakarta with her family. Every afternoon after her elementary school classes, she would be kept busy learning English and other extracurricular activities. She graduated from senior high school in July 2008 and has decided to take some time out for a while. She continued her music career and was busy working on her new album.
Sherina would like to go to America to study film-score writing in the future. Being independent is very important to Sherina. She saved money by being her own designer. When she appeared on TV concert, she did her own make-up and hair stylist. As Panasonic’s youth ambassador, she had visited Japan several times. She likes to listen to music in her free time and twice a week she practices Wushu for one and half hour. It’s a great sport for keeping fit and building stamina, said Sherina.

Why did Sherina not hire a make up artist to do her performing appearance?

A. She wanted to be an independent girl.
B. She wanted to be a professional make-up artist.
C. She is a stingy girl.
D. She did not like amateur make-up artists.
Jawaban : C. She is a stingy girl.
8. Sherina would like to go to America to study film-score writing in the future. Being independent is very important to Sherina. She saved money by being her own designer. When she appeared on TV concert, she did her own make-up and hair stylist. As Panasonic’s youth ambassador, she had visited Japan several times. She likes to listen to music in her free time and twice a week she practices Wushu for one and half hour. It’s a great sport for keeping fit and building stamina, said Sherina.

The word “ambassador” in paragraph 2 can be replaced with…

A. minister
B. missionary
C. envoy
D. envy
Jawaban : B. missionary
9. Farah : Do you know Elon Musk?
Rio : No, I don’t. Who is he?
Farah : He was the richest man in the world in 2021.
Rio : Wow. What does he do?
Farah : He is working to revolutionize transportation both on Earth and in space.
Rio : What kind of transportation is it?
Farah : It is the Tesla electronic car and the SpaceX rocket.
Rio : Where was he born?
Farah : He was born in Pretoria, South Africa
Rio : How much is SpaceX worth?
Farah : It is valuated at $74 billion after its latest funding round in February 2021.

What are they talking about?

A. The richest man in the US
B. SpaceX
C. The husband of Talulah Riley
D. Elon Musk
Jawaban : D. Elon Musk
10. Farah : Do you know Elon Musk?
Rio : No, I don’t. Who is he?
Farah : He was the richest man in the world in 2021.
Rio : Wow. What does he do?
Farah : He is working to revolutionize transportation both on Earth and in space.
Rio : What kind of transportation is it?
Farah : It is the Tesla electronic car and the SpaceX rocket.
Rio : Where was he born?
Farah : He was born in Pretoria, South Africa
Rio : How much is SpaceX worth?
Farah : It is valuated at $74 billion after its latest funding round in February 2021.

“What does he do?” has the same meaning as…

A. What does he do for a living?
B. Where does he work?
C. How did he find a job?
D. What does he look like?
Jawaban : A. What does he do for a living?
11. Farah : Do you know Elon Musk?
Rio : No, I don’t. Who is he?
Farah : He was the richest man in the world in 2021.
Rio : Wow. What does he do?
Farah : He is working to revolutionize transportation both on Earth and in space.
Rio : What kind of transportation is it?
Farah : It is the Tesla electronic car and the SpaceX rocket.
Rio : Where was he born?
Farah : He was born in Pretoria, South Africa
Rio : How much is SpaceX worth?
Farah : It is valuated at $74 billion after its latest funding round in February 2021.

“He is working to revolutionize both on Earth and in space.” The word in bold has the same meaning as…

A. Outer space
B. Land
C. Word
D. World
Jawaban : D. World
12. Farah : Do you know Elon Musk?
Rio : No, I don’t. Who is he?
Farah : He was the richest man in the world in 2021.
Rio : Wow. What does he do?
Farah : He is working to revolutionize transportation both on Earth and in space.
Rio : What kind of transportation is it?
Farah : It is the Tesla electronic car and the SpaceX rocket.
Rio : Where was he born?
Farah : He was born in Pretoria, South Africa
Rio : How much is SpaceX worth?
Farah : It is valuated at $74 billion after its latest funding round in February 2021.

It is valuated at $74 billion after its latest funding round in February 2021.” The word “it” refers to…

A. Tesla
B. SpaceX
C. Paypal
D. Neuralink
Jawaban : B. SpaceX
13. Read the dialogue to answer the question.
Man : Have you heard the latest news from the football match? I heard that the Quick Club won the competition.
Woman : No, I haven’t. It wasn’t really interested in watching the football match. I prefer watching badminton to watching football.

What is the true about the woman?

A. She heard about the football match.
B. She likes watching football matches.
C. She isn’t interested in watching football matches.
D. She dislikes watching badminton matches
Jawaban : C. She isn’t interested in watching football matches.
14. Read the text below to answer the question.
I am a vocational school student. I joined an e-sport club last month. I understood that many people against this sport, including my parents. They thought that this sport was not useful for students because it was only a game. I thought those people just did not know the right information about e-sports.

What can be understood about the text?

A. A sport that may people knew about.
B. A sport that only school students knew about it.
C. A negative judgement about e-sport.
D. A sport that the writer had never played.
Jawaban : C. A negative judgement about e-sport.
15. Read the text below to answer the question.
Doni has never heard about e-sport before. Last Sunday, he read an article about it. It was an interesting article. He read it and began to be interested in finding out more about e-sport.
Although it was a new sport for him, he got excited to read more about it. He hoped he would get much information from the internet.

What is the text about?

A. An interesting article about e-sport
B. A woman who finds something interesting from the internet.
C. Information about e-sports.
D. An interesting sport.
Jawaban : A. An interesting article about e-sport
16. Foods that are high in sugar, salt, and fat, and lack vitamins, minerals, and nutrients are called junk foods. One of the critical effects of eating junk foods can be obesity which can become the main factor for having diabetes and various heart ailments.
The factories that produce junk foods can also pollute the air. They may kill animals and cut down trees to support their business. Will you still eat junk foods with all these dangers in front of you? I think you must stop eating junk foods for a better future.

What is the author’s opinion about junk food?

A. It is delicious.
B. It is hazardous.
C. It is healthy.
D. It makes healthy for people.
Jawaban : B. It is hazardous.
17. Foods that are high in sugar, salt, and fat, and lack vitamins, minerals, and nutrients are called junk foods. One of the critical effects of eating junk foods can be obesity which can become the main factor for having diabetes and various heart ailments.
The factories that produce junk foods can also pollute the air. They may kill animals and cut down trees to support their business. Will you still eat junk foods with all these dangers in front of you? I think you must stop eating junk foods for a better future.

What is the purpose of the text?

A. To advertise junk foods.
B. To tell the readers about healthy food.
C. To persuade the readers to eat junk food.
D. To give reasons for people to stop consuming junk food.
Jawaban : D. To give reasons for people to stop consuming junk food.
18. There are many reasons why people become vegetarians, including personal health, the environment, and the economy.
A vegetarian is a person who does not eat meat, poultry, and fish. Vegetarians mostly eat fruit, vegetables, legumes, grains, seeds, and nuts. Vegetarians also consume eggs and dairy products, but they avoid meat products, such as beef, chicken stocks, and gelatin.
According to research, vegetarians have lower risk of heart disease, high cholesterol, diabetes, obesity, and high blood pressure. This may happen due to a healthy vegetarian diet, which has low fat but high fibre.
However, a vegetarian diet can be high in fat if it includes excessive amounts of fatty snacks, fried food, whole dairy products, and eggs.
At the same time, a vegetarian diet can be simple and easy to prepare. Therefore, a vegetarian diet must be well-planned to prevent and treat certain diseases.

What meal is not consumed by vegetarians?

A. Dairy products.
B. Nuts.
C. Sausages.
D. Milk.
Jawaban : C. Sausages.
19. There are many reasons why people become vegetarians, including personal health, the environment, and the economy.
A vegetarian is a person who does not eat meat, poultry, and fish. Vegetarians mostly eat fruit, vegetables, legumes, grains, seeds, and nuts. Vegetarians also consume eggs and dairy products, but they avoid meat products, such as beef, chicken stocks, and gelatin.
According to research, vegetarians have lower risk of heart disease, high cholesterol, diabetes, obesity, and high blood pressure. This may happen due to a healthy vegetarian diet, which has low fat but high fibre.
However, a vegetarian diet can be high in fat if it includes excessive amounts of fatty snacks, fried food, whole dairy products, and eggs.
At the same time, a vegetarian diet can be simple and easy to prepare. Therefore, a vegetarian diet must be well-planned to prevent and treat certain diseases.

Why does a vegetarian have a lower risk of many diseases? They …

A. Eat vegetables every time.
B. Consume low fat but high fiber food.
C. Avoid excessive amount of fatty snacks.
D. Have a well-planned agenda of what to eat.
Jawaban : B. Consume low fat but high fiber food.
20. There are many reasons why people become vegetarians, including personal health, the environment, and the economy.
A vegetarian is a person who does not eat meat, poultry, and fish. Vegetarians mostly eat fruit, vegetables, legumes, grains, seeds, and nuts. Vegetarians also consume eggs and dairy products, but they avoid meat products, such as beef, chicken stocks, and gelatin.
According to research, vegetarians have lower risk of heart disease, high cholesterol, diabetes, obesity, and high blood pressure. This may happen due to a healthy vegetarian diet, which has low fat but high fibre.
However, a vegetarian diet can be high in fat if it includes excessive amounts of fatty snacks, fried food, whole dairy products, and eggs.
At the same time, a vegetarian diet can be simple and easy to prepare. Therefore, a vegetarian diet must be well-planned to prevent and treat certain diseases.

According to the text, which of the following statements is true?

A. Being a vegetarian health will keep your body strong.
B. Vegetarians may not eat fatty snacks.
C. Eggs do not contain any fat or fiber.
D. Vegetarians do not consume gelatin.
Jawaban : D. Vegetarians do not consume gelatin.
21. There are many reasons why people become vegetarians, including personal health, the environment, and the economy.
A vegetarian is a person who does not eat meat, poultry, and fish. Vegetarians mostly eat fruit, vegetables, legumes, grains, seeds, and nuts. Vegetarians also consume eggs and dairy products, but they avoid meat products, such as beef, chicken stocks, and gelatin.
According to research, vegetarians have lower risk of heart disease, high cholesterol, diabetes, obesity, and high blood pressure. This may happen due to a healthy vegetarian diet, which has low fat but high fibre.
However, a vegetarian diet can be high in fat if it includes excessive amounts of fatty snacks, fried food, whole dairy products, and eggs.
At the same time, a vegetarian diet can be simple and easy to prepare. Therefore, a vegetarian diet must be well-planned to prevent and treat certain diseases.

“… if it includes excessive amount of snacks…” What does the underlined word mean?

A. Too many
B. Decent
C. Very few
D. Big
Jawaban : A. Too many
22. Indonesia Post
On Section: Students should not wear uniform to school.
My name is Rachel. Today, I would like to talk about why students should not wear uniform to school. I have four reasons. First, uniforms take away students’ freedom to express theirselves and limit individuality. Second, uniforms waste money because the parents have to buy new ones every year. Third, uniforms somehow feel uncomfortable with a lot of requirements and attributes. Fourth, uniforms can’t really be customized. By wearing our own clothes, we can adjust to the season whether it is rainy or summer. Do you agree with me?

What is the point of Rachel’s opinion?

A. Uniforms should be modified.
B. Uniforms do not waste too much money.
C. Uniforms make students feel comfortable.
D. Uniforms should not be worn by students.
Jawaban : D. Uniforms should not be worn by students.
23. Indonesia Post
On Section: Students should not wear uniform to school.
My name is Rachel. Today, I would like to talk about why students should not wear uniform to school. I have four reasons. First, uniforms take away students’ freedom to express theirselves and limit individuality. Second, uniforms waste money because the parents have to buy new ones every year. Third, uniforms somehow feel uncomfortable with a lot of requirements and attributes. Fourth, uniforms can’t really be customized. By wearing our own clothes, we can adjust to the season whether it is rainy or summer. Do you agree with me?

Why does Rachel think that uniforms waste money?

A. Because uniforms limit students’ freedom.
B. Because uniforms limit students’ individuality.
C. Because parents must renew their children’s uniform every year.
D. Because parents must customize uniforms based on the season.
Jawaban : C. Because parents must renew their children’s uniform every year.
24. I personally think that reading is a very important activity in our life. Why do I say so? Firstly, by reading we can get a lot of knowledge about many things in the world such as Science, logy. Sports, arts, culture, etc written in either books, magazine, newspaper, etc.
Secondly, by reading we can get a lot of news and information about something happening in any if the world which can we see directly.
Another reason is that reading can give us pleasure too. When we are tired, we read books, newspaper or magazines on the entertainment column such as comedy, short story, quiz, etc. To make us relaxed.
The last, reading can also take us to other parts of the world. By reading a book about Irian Jaya ay feel we’re really sitting in the jungles not at home in our rooms.
From the facts above, it’s obvious that everyone needs to read to get knowledge, information, and entertainment. Or in summary we can say reading is truly important in our life.

Why is reading very important in our life? Because…

A. By reading, we can get a lot of friends, relatives, experience, etc.
B. By reading, we can get little knowledge but a lot of entertainment.
C. By reading, we are always relaxed.
D. By reading, we can get a lot of knowledge, news, information, and entertainment.
Jawaban : D. By reading, we can get a lot of knowledge, news, information, and entertainment.
25. I personally think that reading is a very important activity in our life. Why do I say so? Firstly, by reading we can get a lot of knowledge about many things in the world such as Science, logy. Sports, arts, culture, etc written in either books, magazine, newspaper, etc.
Secondly, by reading we can get a lot of news and information about something happening in any if the world which can we see directly.
Another reason is that reading can give us pleasure too. When we are tired, we read books, newspaper or magazines on the entertainment column such as comedy, short story, quiz, etc. To make us relaxed.
The last, reading can also take us to other parts of the world. By reading a book about Irian Jaya ay feel we’re really sitting in the jungles not at home in our rooms.
From the facts above, it’s obvious that everyone needs to read to get knowledge, information, and entertainment. Or in summary we can say reading is truly important in our life.

If we want to get knowledge, what should we do?

A. Buy a lot of books.
B. Borrow a lot of books.
C. Look for newspapers and magazines.
D. Read a lot of books and other printed materials.
Jawaban : D. Read a lot of books and other printed materials.
26. I personally think that reading is a very important activity in our life. Why do I say so? Firstly, by reading we can get a lot of knowledge about many things in the world such as Science, logy. Sports, arts, culture, etc written in either books, magazine, newspaper, etc.
Secondly, by reading we can get a lot of news and information about something happening in any if the world which can we see directly.
Another reason is that reading can give us pleasure too. When we are tired, we read books, newspaper or magazines on the entertainment column such as comedy, short story, quiz, etc. To make us relaxed.
The last, reading can also take us to other parts of the world. By reading a book about Irian Jaya ay feel we’re really sitting in the jungles not at home in our rooms.
From the facts above, it’s obvious that everyone needs to read to get knowledge, information, and entertainment. Or in summary we can say reading is truly important in our life.

What does the text tell us about?

A. The description of reading
B. The importance of reading
C. The disadvantage of reading
D. The purpose of reading
Jawaban : B. The importance of reading
27. School is an institution where teachers and students engage in teaching and learning process.
Each country has different systems and methods in education that are applied at school. Generally there are three types of school grades: primary school for children, secondary school for teenagers, and higher education for university students. Each country names their school grades according to its government policy.
There are state schools supplied by the government in all kinds of learning and teaching activities and private schools managed by personal or organizational management. Both of them are under the minister of education’s policy in teaching and learning processes. Many regulations must be followed by them.
According to the new law of teachers, the teachers have a duty to teach, educate, give guidance, train, and do complete evaluation and feedback for students. The academic background must be the same as the subject they teach to achieve the competency standards targeted by government. Teachers must become facilitators in class. They don’t put themselves as superior in the class. Students are the center of learning activities so the creativity and the improvement of their behavior in learning can be seen as good progress.
Schools, teachers, societies, and environments are parts of learning activities. All of us have a responsibility to make education better so that he youths will be more qualified to compete in this globalization era.

What is the text mainly about?

A. Teaching and learning process at school.
B. The types of schools in the world.
C. Learning activities in Indonesia
D. The duties of students at school
Jawaban : A. Teaching and learning process at school.
28. School is an institution where teachers and students engage in teaching and learning process.
Each country has different systems and methods in education that are applied at school. Generally there are three types of school grades: primary school for children, secondary school for teenagers, and higher education for university students. Each country names their school grades according to its government policy.
There are state schools supplied by the government in all kinds of learning and teaching activities and private schools managed by personal or organizational management. Both of them are under the minister of education’s policy in teaching and learning processes. Many regulations must be followed by them.
According to the new law of teachers, the teachers have a duty to teach, educate, give guidance, train, and do complete evaluation and feedback for students. The academic background must be the same as the subject they teach to achieve the competency standards targeted by government. Teachers must become facilitators in class. They don’t put themselves as superior in the class. Students are the center of learning activities so the creativity and the improvement of their behavior in learning can be seen as good progress.
Schools, teachers, societies, and environments are parts of learning activities. All of us have a responsibility to make education better so that he youths will be more qualified to compete in this globalization era.

What is the communicative purpose of text?

A. To retell the history of school
B. To inform what school is and its function
C. To describe what school looks like
D. To announce activity at school
Jawaban : B. To inform what school is and its function
29. School is an institution where teachers and students engage in teaching and learning process.
Each country has different systems and methods in education that are applied at school. Generally there are three types of school grades: primary school for children, secondary school for teenagers, and higher education for university students. Each country names their school grades according to its government policy.
There are state schools supplied by the government in all kinds of learning and teaching activities and private schools managed by personal or organizational management. Both of them are under the minister of education’s policy in teaching and learning processes. Many regulations must be followed by them.
According to the new law of teachers, the teachers have a duty to teach, educate, give guidance, train, and do complete evaluation and feedback for students. The academic background must be the same as the subject they teach to achieve the competency standards targeted by government. Teachers must become facilitators in class. They don’t put themselves as superior in the class. Students are the center of learning activities so the creativity and the improvement of their behavior in learning can be seen as good progress.
Schools, teachers, societies, and environments are parts of learning activities. All of us have a responsibility to make education better so that he youths will be more qualified to compete in this globalization era.

According to the new law, what are the duties of teachers?

A. Teaching, educating, guiding, training, and doing complete evaluation.
B. Making students act like teachers to improve their knowledge.
C. Making the teacher as the center in the class.
D. Using teaching techniques in class by placing students as the center.
Jawaban : A. Teaching, educating, guiding, training, and doing complete evaluation.
30. School is an institution where teachers and students engage in teaching and learning process.
Each country has different systems and methods in education that are applied at school. Generally there are three types of school grades: primary school for children, secondary school for teenagers, and higher education for university students. Each country names their school grades according to its government policy.
There are state schools supplied by the government in all kinds of learning and teaching activities and private schools managed by personal or organizational management. Both of them are under the minister of education’s policy in teaching and learning processes. Many regulations must be followed by them.
According to the new law of teachers, the teachers have a duty to teach, educate, give guidance, train, and do complete evaluation and feedback for students. The academic background must be the same as the subject they teach to achieve the competency standards targeted by government. Teachers must become facilitators in class. They don’t put themselves as superior in the class. Students are the center of learning activities so the creativity and the improvement of their behavior in learning can be seen as good progress.
Schools, teachers, societies, and environments are parts of learning activities. All of us have a responsibility to make education better so that he youths will be more qualified to compete in this globalization era.

“There are state school supplied by…” (Par. 2). The underline words have similar meaning with…

A. Nongovernment schools
B. Government schools
C. Secondary schools
D. Primary schools
Jawaban : B. Government schools
31. The camel is known as a strong animal. It can walk normally in a dry desert while the sunlight is very hot. Camels can travel long distances with little food or water. Basically, there are two types of camels, Bactrian and Arabian Camels. There are two humps on the Bactrian type and one hump on the Arabian type. A few countries use camels as a means of daily transportation. Camels carry lots of loads on their backs, Camels also have many benefits. The milk of camels contains high nutrition and insulin. It can act as an antibacterial for humans. It also contains many vitamins and protein too. Many experts claim that the camel is very useful animal for humans.

What is the goal of the text above?

A. To tell about milk that is produced by camel.
B. To explain the readers about how camel can walk in desert.
C. To inform the readers about camels.
D. To entertain the readers about the story of camels.
Jawaban : C. To inform the readers about camels.
32. The camel is known as a strong animal. It can walk normally in a dry desert while the sunlight is very hot. Camels can travel long distances with little food or water. Basically, there are two types of camels, Bactrian and Arabian Camels. There are two humps on the Bactrian type and one hump on the Arabian type. A few countries use camels as a means of daily transportation. Camels carry lots of loads on their backs, Camels also have many benefits. The milk of camels contains high nutrition and insulin. It can act as an antibacterial for humans. It also contains many vitamins and protein too. Many experts claim that the camel is very useful animal for humans.

What is the function of the back camel?

A. To be strong without food and water.
B. To carry people and loads on their backs.
C. To walk long distances.
D. To be without food and drink for many days.
Jawaban : B. To carry people and loads on their backs.
33. The camel is known as a strong animal. It can walk normally in a dry desert while the sunlight is very hot. Camels can travel long distances with little food or water. Basically, there are two types of camels, Bactrian and Arabian Camels. There are two humps on the Bactrian type and one hump on the Arabian type. A few countries use camels as a means of daily transportation. Camels carry lots of loads on their backs, Camels also have many benefits. The milk of camels contains high nutrition and insulin. It can act as an antibacterial for humans. It also contains many vitamins and protein too. Many experts claim that the camel is very useful animal for humans.

“…carry lots of load on their backs.” The underline word has closest meaning with…

A. help
B. bring
C. save
D. give
Jawaban : B. bring
34. Rumah Gadang, also means big house, is a traditional house of Minangkabau. The elements of rumah gadang, such as the architecture and the decoration, represent the culture and values of Minangkabau society. Rumah gadang is also the symbol of West Sumatra, especially Minangkabau culture.
Rumah Gadang is commonly used for ceremonial activities, family gatherings and as a residence. The house is usually possessed by the women of the family, who inherited the house from their mothers.
This is because Minangkabau is a matrilineal society.

What does the decoration of Rumah Gadang reflect?

A. The women of Minangkabau families.
B. The Minangkabau’s traditional house.
C. The Minangkabau’s cultures and values.
D. The Minangkabau’s matrilineal society.
Jawaban : C. The Minangkabau’s cultures and values.
35. Rumah Gadang, also means big house, is a traditional house of Minangkabau. The elements of rumah gadang, such as the architecture and the decoration, represent the culture and values of Minangkabau society. Rumah gadang is also the symbol of West Sumatra, especially Minangkabau culture.
Rumah Gadang is commonly used for ceremonial activities, family gatherings and as a residence. The house is usually possessed by the women of the family, who inherited the house from their mothers.
This is because Minangkabau is a matrilineal society.

From the text, we can conclude…

A. All Rumah Gadang buildings are modern now.
B. Minangkabau families live in Rumah Gadang.
C. Rumah Gadang is used for traditional ceremonies.
D. Only Minangkabau women live in Rumah Gadang.
Jawaban : B. Minangkabau families live in Rumah Gadang.
36. One of the famous regencies of South Sulawesi is Tana Toraja. It introduces the culture and identity of Indonesian people, especially for Torajan people lived there for centuries. The Torajan people are well -known for their funeral traditions. For them, death must be celebrated in a complex send-off ceremony which involves the whole village. It has been practiced by the Torajan people for centuries to make sure that the soul of the dead may have a great journey and be in peace in the afterworld.
The Torajans work hard in their life to prepare for their mortality ritual because the funeral costs a lot of money. If the money is not sufficient yet, the deceased will be kept in a special house called Tongkonan and be treated as a sick person. Therefore, the funeral can take weeks, months, and even years according to the financial condition of the family.

What does the text mainly tell us about?

A. The origin of the Torajan belief system.
B. The Torajan hard working lifestyle.
C. The Torajan traditional parties.
D. The Torajan funeral ceremony.
Jawaban : D. The Torajan funeral ceremony.
37. One of the famous regencies of South Sulawesi is Tana Toraja. It introduces the culture and identity of Indonesian people, especially for Torajan people lived there for centuries. The Torajan people are well -known for their funeral traditions. For them, death must be celebrated in a complex send-off ceremony which involves the whole village. It has been practiced by the Torajan people for centuries to make sure that the soul of the dead may have a great journey and be in peace in the afterworld.
The Torajans work hard in their life to prepare for their mortality ritual because the funeral costs a lot of money. If the money is not sufficient yet, the deceased will be kept in a special house called Tongkonan and be treated as a sick person. Therefore, the funeral can take weeks, months, and even years according to the financial condition of the family.

From the text, we can conclude that…

A. The Torajan don’t believe in the afterworld.
B. The funeral ceremony is conducted in Tongkonan.
C. Tongkonan is a traditional house for Torajan families.
D. The funeral of the Torajans can take more than one day.
Jawaban : D. The funeral of the Torajans can take more than one day.
38. One of the famous regencies of South Sulawesi is Tana Toraja. It introduces the culture and identity of Indonesian people, especially for Torajan people lived there for centuries. The Torajan people are well -known for their funeral traditions. For them, death must be celebrated in a complex send-off ceremony which involves the whole village. It has been practiced by the Torajan people for centuries to make sure that the soul of the dead may have a great journey and be in peace in the afterworld.
The Torajans work hard in their life to prepare for their mortality ritual because the funeral costs a lot of money. If the money is not sufficient yet, the deceased will be kept in a special house called Tongkonan and be treated as a sick person. Therefore, the funeral can take weeks, months, and even years according to the financial condition of the family.

“If the money is not sufficient yet, …” (Par 2). The word “sufficient” has the closest meaning with…

A. suitable
B. useful
C. enough
D. correct
Jawaban : C. enough
39. Thailand is one of the Southeast Asian Countries. Bangkok is the capital city of Thailand. About half of its citizens work in agriculture, which makes the country one of the leading rice exporting countries in the world.
Tourism also plays an important role in the country’s economy. Thailand is visited by tourists from around the world for its history, nature, and culture. Archaelogical sites, museums, temples, palaces, and beaches are some of the main attractions of this country.
Shopping in Bangkok also makes Thailand more attractive to visit. People can find thousands of stalls which will offer a diverse collection of merchandise in the Chatuchak Weekend Market. This market is possibly the largest market in the world. Rot Fai is one of the night markets selling vintage things. Not far from Bangkok, people can go to the Damnoen Saduak floating market. The place is full of boats selling food and fruit, which makes a colorful sight to enjoy.

The tourist can have an experience of shopping on the water at…

A. Rot Fai
B. Bangkok
C. Chatuchak
D. Damnoen Saduak
Jawaban : D. Damnoen Saduak
40. Thailand is one of the Southeast Asian Countries. Bangkok is the capital city of Thailand. About half of its citizens work in agriculture, which makes the country one of the leading rice exporting countries in the world.
Tourism also plays an important role in the country’s economy. Thailand is visited by tourists from around the world for its history, nature, and culture. Archaelogical sites, museums, temples, palaces, and beaches are some of the main attractions of this country.
Shopping in Bangkok also makes Thailand more attractive to visit. People can find thousands of stalls which will offer a diverse collection of merchandise in the Chatuchak Weekend Market. This market is possibly the largest market in the world. Rot Fai is one of the night markets selling vintage things. Not far from Bangkok, people can go to the Damnoen Saduak floating market. The place is full of boats selling food and fruit, which makes a colorful sight to enjoy.

The last paragraph mainly talks about…

A. The places for shopping in Thailand.
B. The occupation of the Thai people.
C. The tourism resorts in Bangkok.
D. The economy of Thailand.
Jawaban : A. The places for shopping in Thailand.
Baca Juga:   Sejarah dan Peran Penting Organisasi Pergerakan Nasional di Indonesia

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *